Dag78: 18/10 Siena

img_8194_resized img_8233_resized img_8237_resized img_8286_resized img_8290_resized img_8335_resized img_8347_resized img_8406_resized img_8410_resized img_8420_resized img_8424_resized img_8425_resized img_8438_resized

De ochtend was nog maar net begonnen in Siena, de straten nog nat van de regen afgelopen nacht, de venters die hun souvenier kraampjes optuigen,  de straatvegers die hun werk doen, als we al op het Piazza Campo stonden. Dit schelpvormige plein is elk jaar getuige, wanneer hier “il Palio” (het vaandel) wordt gehouden. Al sinds 1287 is dit een sportieve race die eerst met stieren, later met ezels en ossen maar nu met paarden wordt gestreden tussen de 17 wijken die binnen de stadsmuren van Siena liggen. Siena, door de Etrusken gesticht werd een Romeinse kolonie ten tijde van keizer Augustus. Rond 1200 werd het leengoed toegekend aan de geestelijkheid en kwam er een einde aan het feodale tijdperk. Mede door opkomende economische activiteiten en politieke rust bracht dit veel voorspoed en rijkdom voor deze stad, en konden vele bouwwerken opgericht worden, o.a de doopkapel, het Palazzo Pubblico, en natuurlijk de  Duomo di Siena ofwel de “Cattedrale di Santa Maria Assunta”. De voorgevel hiervan is opgetrokken in witte marmer versierd met rode en groene marmerstroken, Venetiaanse mozaïeken.  De vele beelden zijn meesterwerken van de beeldhouwkunst.  Fe-no-me-naal. Het interieur is al even overweldigend, je komt ogen te kort om dit alles te bekijken. De vloer (onbedekt, slechts te zien vanaf 18 aug.tot 27 okt.) is volledig in gekleurd marmer ingelegd en bevat scènes uit het Oude en Nieuwe testament. Langs de “La Porta del Cielo” komen we via een spiraaltrap in het bovenste deel van de kerk en krijgen we een monumentale kijk op de architectuur, de schilder- en beeldhouwkunst en de glasramen. Later in het Museo dell’Opera (maakt ook deel uit van de kerk) krijgen we vanaf de oorspronkelijke muren van de geplande kathedraal (maar nooit uitgevoerd) een prachtig panorama op Siena. Na zo vele indrukken is het tijd om ons op een andere kunst te storten “Gelato”. Bijgevoegde foto zegt meer dan duizend woorden. Tot morgen, groetjes van Patrick en Joan.

4 gedachten over “Dag78: 18/10 Siena

  1. De Cock Carine

    Joan en Patrick, jullie lyrische ontboezemingen over Toscane doen ons met weemoed terugdenken aan ons eigen bezoek ( dat ondertussen al weer 19 jaar geleden was = dringend tijd om het eens over te doen ). Geniet van jullie laatste stapdagen!
    Carine en Guy

  2. Pierre Van Dooren

    Fantastisch mannen !!!!!! Die gelati zal zeker gesmaakt hebben; wij konden er ook nooit voorbij gaan. mjam-mjam. Nog veel stapplezier en geniet maar met volle teugen van die prachtige kunstwerken.
    Ze worden al maar mooier. Groetjes Pierre & Flory.

  3. yelena bolders

    Dag bompa en nonkel Joan
    over 11 dagen zijn jullie in Rome aan !
    Het gaat snel !
    oh ,dat ijs(je) ziet er goed uit !
    zo nog veel PLEZIER!
    groetjes yelena

  4. Katrien De Saegher

    Dag papa en nonkel Joan,
    Hopelijk geen buikpijn gehad van het ongetwijfeld zeer lekker gelati’ke!! Het ziet er nog even lekker uit als 22(?!) jaar geleden! Geniet nog van de laatste dagen en hopelijk met het zonnetje erbij! Tot binnenkort! Xxx Katrien en Co

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *