Dag85: 25/10 Montefiascona-Viterbo 19km.

img_8944_resized img_8947_resized img_8954_resized img_8958_resized img_8960_resized

Vanmorgen door de oude zware deur van het “Monastero San Pietro” naar buiten gestapt om deze lichte voornamelijk dalende etappe aan te vatten. Door de gids en de wegbewijzering worden we over de vijftienhonderd jaar oude romeinse weg geleid,  de Via Cassia Antica. Het is quasi zeker dat bisschop Cigeric hier ook heeft gestapt! Hier en daar treffen we enkele wijngaarden aan, waarschijnlijk voor hun bekende wijn Est!Est!! Est!!!, een eenvoudige witte wijnsoort gemaakt van de druivensoorten Trebbiano en Malvasia. In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger met een groot gezelschap naar Rome. Fugger stuurde zijn knecht vooruit om vast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat, wanneer hij een goede herberg gevonden had op de deur “Est” (hier is het”) zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij “Est! Est! op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop een herberg waar op de deur was geschreven: Est! Est!! Est!!!. Fugger begreep meteen hier te maken te hebben met een bijzondere herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken. Op de Monte Jugo (heuvel), dan zijn we al bijna halfweg, hebben we nog een laatste zicht op Montefiascone. Een helikopterbasis hier in de buurt zorgt ervoor dat gedurende onze doortocht (en waarschijnlijk de ganse dag) er helikopters in de lucht rondcirkelen! Ge zult hier maar wonen. We hebben Viterbo reeds in het vizier als we de kalkhoudende warmwaterbaden bij de Sorgente termale del Bagnaccio passeren. De laatste 6km door de rand bebouwing van de stad is niet erg aangenaam met braakliggende terreinen en een verloederde KMO zone. Viterbo (vetus urbs=de oude stad is vooral bekend als verblijfplaats van de pausen. Al in de dertiende eeuw sloten de bewoners de kardinalen op, die in conclaaf bijeen, een nieuwe paus uit hun midden aanwezen. Zij wisten daarmee de keuze, na drie jaar wachten, te bespoedigen. De nieuwe paus Gregorius X maakte dit later tot een gebruik dat op de dag van vandaag wordt toegepast in Vaticaanstad. Een eerste bel aan de deur van het Monastero Santa Rosa Clarissa bracht ons geen slaapplaats op, dan naar de Convento Cappuccini met meer succes. Tot morgen.

P.s. morgen beginnen we aan onze laatste HONDERD KILOMETER, dus als je ons nog wil sponseren wees er dan snel bij.

Tweede p.s. Patrick heeft een van mijn broeken gepast, het zat hem gegoten!!

4 gedachten over “Dag85: 25/10 Montefiascona-Viterbo 19km.

 1. Katrien De Saegher

  De laatste honderd!! Amai, knap hoor! We blijven meelezen! Doe dat nog goed en tot binnenkort! ( papa, zorg er wel voor dat ik u binnenkort geen broeken moet lenen hé! 😉)
  Groetjes Katrien, Kim, Elisa en Liam Xxx

 2. Van Dooren Pierre

  Nu al een dikke proficiat Joan en Patrick! Nog 100km tot Rome en dan hopelijk niet te lang in de rij staan voor de audientie op Sint Pieter hé. Ik vind het een supper onderneming mannen en zeker nog wat nagenieten in die wondermooie stad. Groetjes Pierre.

 3. swa Kempenaers

  De laatste 100 = de dodentocht – maar dat voor jullie wel geen probleem zijn zeker!
  Zou graag eens een foto van jullie zien bij aankomst, ga ik jullie nog herkennen? en …. hoe zit dat met jullie gewicht? (Kameroen in gedachte)!
  Wens jullie nog veel stapplezier en nen dikke proficiat hoor.

  swa Kemp.

 4. Santens

  Misschien moet ik toch ook eens een echte pelgrimstocht maken zoals jullie. Mijn broeken in de kast gaan misschien terug passen.
  Geniet van de laatste 100km en de afte party.
  PS De gesponsorde km’s blijven bevroren op 352?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *