Dag 5: Humshaugh – Once Brewed. +/- 20km.

Het was heerlijk ontwaken toen de zon ☀ door het venster van onze kamer op het bed scheen. Na het Engels ontbijt moesten we eventjes terug richting Chollerford om in Warwick weer het goede spoor te nemen. Al onmiddellijk kwamen er grote delen van de muur op ons pad. 

Gezien van noord naar zuid bestond het verdedigingswerk uit een glooiing met een diepe gracht 

voorzien van puntige staken, dan kwam de muur zelf. Deze indrukwekkende muur was pas effectief wanneer hij voldoende bemand werd. Hiertoe werden “mijlkastelen” gebouwd. Zoals de naam suggereert, stonden er bijgevolg tachtig van deze forten. Daar tussenin werden nog eens 161 geschutstorens gebouwd die elk tien man konden herbergen. De muur werd bemand door naar schatting 9000 man. Met de lichte bewolking en een frisse wind vanuit het westen, op kop dus, was prima wandelweer. De schaduw van de dansende wolken gleed over de  golvende weiden met schapen of koeien. 

Steeds konden we genieten van de ongesluierde vergezichten zowel richting Schotland als naar Engeland.

 De meren die we passeren hebben allen krachtige namen zoals: Broomlee Lough en Crag Lough. Als ge de ‘g’ en de ‘gh’ duidelijk laat doorkomen heeft het nog dat ietsje meer Schots. Na de middag steeg het aantal hoogtemeters drastisch met pittige hellingen als gevolg. De rotsen rezen loodrecht vanuit het landschap omhoog. Reeds vanop enkele mijlen afstand konden we de “Vallum Lodge” zien liggen, onze eindhalte voor vandaag. Tot morgen, groetjes van Joan en Chris. Hier nog een foto van de tempel 🏯 van Mithras. De man op de foto is geen Romein maar een Canadees. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *