Dag58/29sept. Port-Sainte-Foy-Et-Ponchapt.—Saint-Ferme. 27km.

Port-S.F.e.P—Les Leves et Thoumeyragues—Pellegrue—St.Ferme.
Na een nacht met donder en bliksem zijn drie pelgrims, wij en onze Franse vriend Michel, de brug over de rivier Dordogne overgestoken. Van Port-Sainte-Foy naar Sainte-Foy-la Grande. Let op, dit zijn twee verschillende dorpen vermits Port-Sainte-Foy in het departement Dordonge ligt en het andere tot de Gironde (33) behoort. Zoals de naam van het dorp al laat vermoeden, hadden ze vroeger een kleine haven langs de rivier voor het vervoer van hout (eik en kastanje) en natuurlijk ook voor vaten wijn. Echter door de opkomst van het spoor is deze activiteit volledig verdwenen. De ganse dag door de wijngaarden van de Bordeaux gelopen, meer bepaald de ” Entre-deux-Mers”. Tegenwoordig maken ze buiten de traditionele witte wijn, ook rode wijn en de rosé. De oogst is hier begonnen, maar alle nostalgie is verdwenen. De vreugde, de samenhorigheid van de plukkers, de studenten die gingen helpen met de druivenpluk. Niets van dit alles. Het is nu een complexe machine die over de wijnranken rijdt en de druiven “afschudt”. Naargelang de druivensoort kan het trillen afgesteld worden. Via een interne lopende band belanden de sappige zacht gele of de donker mauve vruchtjes in twee verzamelbakken die achteraf geledigd worden in de aanhangcitern van de tractor, die er dan verder mee naar de wijn installaties rijdt voor verdere verwerking. Het is een gewoon produktieproces als een ander, met quota, hectoliters,  grafieken enz… Nu 2013 zal zeker niet als een goed wijnjaar in de boeken worden ingeschreven. Tijdens het voorjaar zijn vele bloemen afgeregend, en in september te veel water gehad zodat er reeds veel druiven zijn gerot. Op onze weg komen we door het dorpje Les Leves et Thoumeyragues met een typische zuiderse kerk. De voorgevel is veel hoger gebouwd dan het dak van de kerk. Dit is dan ook de plaats waar de klokken hangen. Rond half drie komen we aan in Saint-Ferme. (voor een etappe van 27km is dat niet slecht, dacht ik zo). Dit dorp heeft Gallo-Romeinse wortels. Het is echter de massieve en versterkte benedictijner abdij uit de XIe eeuw dat aan de basis ligt van dit dorp. Later krijgen we nog een rondleiding. We zijn nu in de refuge bij Jacques en Monique, waar we weer kunnen genieten van een zeer goede ontvangst. Een goed bed, dito douche een maaltijd om u tegen te zeggen en onze was wordt gedaan. Wat kan een dankbare pelgrim meer wensen. Rond half vijf komt Jeroen uit Tilburg aankloppen. Hij heeft zomaar eventjes 89km gewandeld, ja jullie lezen dit goed, 89 km. Hij kon geen slaapplaats vinden en heeft dan maar op 2 à 3 uurtjes slaap op een bank na, een dag, een nacht en een dag doorgestapt. Met nog een onweer daarbovenop. Gelukkig voor hem bleef “de schade” beperkt tot enkele geïrriteerde tenen. Tot het volgend verslag. Groetjes van Patrick en Joan.

image

Foto : Rivier “Dordogne” met aan de rechter oever Port-Sainte- Foy

image

Foto : kerk in Les Leves et Thoumeyragues.

image

Foto : een druivenschudmachine.

image

Foto : Entre- Deux-Mers.

image

Foto : benedictijner abdij te Saint Ferme.

4 gedachten over “Dag58/29sept. Port-Sainte-Foy-Et-Ponchapt.—Saint-Ferme. 27km.

  1. Mieke en Daan

    dag jongens,

    Door bezoek van vrienden was de lectuur van jullie blog een weekje op de achtergrond geraakt. Wat een genoegen om weer terug elke dag jullie avonturen te kunnen lezen. In ieder geval: welkom in het zuiden! Als jullie ter hoogte van Bayonne komen, zitten jullie op dezelfde breedtegraad dan waar wij onze vaste stek hebben. Misschien is het al te laat, maar hier een antwoord op jullie kwisvraag: een “sac à viande” is een slaapzak volgens onze bescheiden mening. Veel stapplezier nog!

  2. Jeroen

    Beste pelgrims,

    Hoe was jullie dag? Ik ben gearriveerd in m’n refuge 4 km voor Captieux.
    Als jullie morgen Bazas verlaten dan kom je al vrij snel hekken op de route tegen, verboden verder te gaan. Er is wat ingestort maar je kunt moeiteloos rechts om de hekken. Verder de hele dag het vignet met de Jacobsschelp/voie de Vezelay volgen, dan word je in een bijna rechte lijn naar Captieux geleid. Verder ga je op een gegeven moment de snelweg over. Het is niet heel duidelijk welke richting vervolgens gekozen moet worden: links. Ik heb t idee dat we ons routeboekje weg kunnen gooien, het is niet de gangbare route in dit gebied.

    Was leuk jullie ontmoet te hebben! Groeten aan Michel en veel loopplezier!

    1. patrick en joan

      Hoi jeroen, inderdaad moeilijk lopen in de gironde gelukkig is de bewegwijzering in de landes stukken beter. Bueno camino!!

  3. Guy Crikemans

    Broertjes,
    Met de Gironde zijn jullie in het grootste Europese departement van Frankrijk aanbeland, 10000km².
    Vandaag enkel met Kees vanuit Poppel op stap geweest, 21 kilometer. Onderweg stoppen we aan een etablissement en daar heeft de baas heel zijn levensverhaal uit de doeken gedaan; hij bleek net als Kees, een rasechte Rotterdammer te zijn. Zo zie je maar dat je verrassende ontmoetingen overal tegen het lijf kan lopen; je moet er enkel een luisterend oor voor hebben.
    Nog veel plezier in de Gironde en dan de Landes zeker?
    Guy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *